Help, ik krijg pas op mijn 72ste AOW!

Help, ik krijg pas op mijn 72ste AOW !

 

De AOW-leeftijd is weer met 3 maanden opgeschoven voor mensen geboren in 1955 en later. Dit als gevolg van de afspraak de levensverwachting te koppelen met de AOW-leeftijd. Dus maar even “mijn AOW-leeftijd” opgezocht. Het mooie bouwjaar 1985 zal tot 71 jaar en 3 maanden moeten wachten op de AOW.

 

Door Chantal Brouwer-van der Werff, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Veel Nederlanders beseffen nog niet dat zij in de toekomst steeds langer moeten werken voordat ze hun AOW ontvangen. De inzet van dit beleid is, dat zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk blijven werken. Duidelijk zal zijn dat niet iedereen dat kan volhouden. Daarom is het goed te onderzoeken wat je in je persoonlijke financiële situatie kunt doen om toch eerder te kunnen stoppen met werken.

Tot  31 december 2013 kon men sparen in een lijfrentespaarpot. De premie was aftrekbaar en de pot kon op elk gewenst moment worden ingezet om een inkomen uit een lijfrente te realiseren. De premie was aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Na deze datum mag u nog steeds in een lijfrentespaarpot sparen. Maar de premie is alleen aftrekbaar als u een aantoonbaar pensioentekort heeft en de lijfrente mag niet eerder ingaan dan op uw AOW ingangsdatum. Conclusie: als u eerder wilt stoppen met werken is een lijfrentespaarpot geen goed middel.

Sparen kan dan het beste door vermogen op te bouwen in Box 3. Dat is dus als spaargeld of beleggingen. Beleggen hoeft niet alleen in de vorm van aandelen of obligaties. U kunt ook beleggen in onroerend goed of andere waardevolle zaken.

In Box 1 zit uw eigen huis. Door af te lossen op de hypotheek verlaagt u uw schuld en groeit het vermogen in deze box. Het vermogen van een vrije woning in Box 1 is onbelast. Het is mogelijk om, wanneer u wilt stoppen met werken, een deel van de woning weer met hypotheek te belasten en zo geld vrij te maken voor uw uitgaven.

Spaargeld brengt niets op. Als u voor de langere termijn wilt sparen is een defensieve belegging een prima middel naast een kleine spaarpot. Dit moet wel passen bij uw wensen. Als u niet van beleggen houdt zijn er ook andere investeringsmogelijkheden. Belangrijk is wel dat u garanties krijgt ,maar een rendement tussen de 2 en 3 % is dan mogelijk.

Ook kunt u eens kritisch kijken naar uw hypotheek. Wordt er op afgelost? Zijn er mogelijkheden om met de lagere rente geld vrij te spelen om de aflossing te verhogen?

Het zal duidelijk zijn. Als u niet aan de leiband van de AOW-leeftijd wilt lopen heeft is er een strategisch maatwerkplan nodig. Een plan dat u beter vandaag dan gisteren kunt maken. Want bij sparen voor een doel geldt de wet: hoe langer de periode tot het doel, hoe lager de inleg.

Uiteraard kunt u bij ons terecht voor zo’n maatwerkplan. Maak vrijblijvend een afspraak op het inloopspreekuur.

 

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

<![if !supportAnnotations]>


<![endif]>

This entry was posted in Column. Bookmark the permalink.