1 januari nadert, dus nu uw vermogen managen

Voor de belastingdienst is 1 januari het moment om te toetsen hoe hoog uw vermogen is. Daarom is het handig in december stil te staan bij dit vermogen. Door op tijd aan het roer te draaien kunt u belasting besparen. Zoals u van ons mag verwachten deze week een paar handige tips.

Door Kees Boonstra FFP CFP®, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

December is dus bij uitstek de maand om uw vermogen te plannen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, maar eerst nog even de rekensom zoals de fiscus die op 1 januari maakt. Over al uw vermogen boven de € 21.330 of, als u gehuwd bent, boven de € 42.660 betaalt u vermogensrendementsheffing. Dit is 30% over het zogenoemde verwachte voordeel (rendement) van 4%. Stel u bent samen en heeft een vermogen van € 100.000 dan betaalt u over € 57.340 belasting en wel 57.340 x 4% x 30% = € 688.

Stel, bovengenoemde klant met een spaarrekening van € 100.000 heeft daarnaast een hypotheek van € 40.000 op zijn woning, tegen 5% rente. Als hij die € 40.000 aflost bespaart hij hypotheekrente, belasting over het vermogen én de WOZ bijtelling over zijn woning van € 300.000 vervalt. Een directe besparing van ruim € 3.000. De misgelopen spaarrente van € 320 rente valt daarbij in het niet.

Een andere mogelijkheid: veel mensen geven giften aan goede doelen. Bijvoorbeeld uw maandelijkse bijdrage aan uw kerk, Unicef of vluchtelingenwerk. Stel u betaalt maandelijks € 40, op jaarbasis is dat € 480. Wanneer u met de ontvanger een overeenkomst tekent met de afspraak dat u de komende vijf jaren ook dit bedrag gaat overmaken als gift, heeft u een voordeel. Omdat de genoemde goede doelen zogenoemde ANBI- instellingen zijn en u die afspraak heeft gemaakt mag u die € 480 aftrekken van de belasting. U heeft weer € 201 voordeel.

Schenken is een derde mogelijkheid. Als u voldoende vermogen heeft en u wilt een deel van uw vermogen schenken aan uw kinderen of aan iemand anders, dan zijn daar mogelijkheden voor. Ten eerste is schenken natuurlijk leuk, u draagt uw vermogen over aan de volgende generatie, maar het verlaagt ook het eigen vermogen wat resulteert in een lagere vermogensrendementsheffing op 1 januari. Als u wel vermogen heeft maar het nog te vroeg vindt om daadwerkelijk te gaan schenken is er de mogelijkheid om te gaan ‘schenken op papier’. Daarmee verlaagt men het vermogen en ontstaat er een schuld aan diegene voor wie het geld bestemd is.

Dit is nog maar een beperkt overzicht van de mogelijkheden om uw vermogen te beperken en zo belasting te besparen. Met de nodige creativiteit, kennis en stuurmanskunst bent u voorbereid op het meetmoment van de belastingdienst en is een advies snel terugverdiend.

Wij zijn graag uw coach in het voorsorteren op 1 januari. U bent welkom op ons inloopspreekuur.

 

 

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

This entry was posted in Column. Bookmark the permalink.