De huizengekte terug van weggeweest

In de Randstad is de afgelopen week de hausse op de woningmarkt weer in alle hevigheid losgebarsten. In de grote steden binnen de Randstad gaan huizen zelfs weer voor de vraagprijs van de hand. Tips, voor kopers én verkopers, zijn dan van groot belang.

Door Kees Boonstra FFP, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Wanneer huizen weer als warme broodjes gaan, zijn er altijd partijen die profiteren en partijen die helaas minder geluk hebben. Laten we eerst eens beginnen bij de verkopers.

Als je een woning wilt verkopen binnen de Randstad zal dat momenteel nauwelijks of geen moeite kosten en daarom moet men een aantal afwegingen maken. Immers een woning verkopen kost geld, al heb je redelijk zelf in de hand hoeveel. Probeer bijvoorbeeld eerst eens je huis via sociale media te onder de aandacht te brengen. Met goede foto’s en ‘deelgrage’ vrienden is dat een voordelige eerste stap. Wil je de woning op Funda hebben, dan kost dat tussen de € 1.249 (via bijvoorbeeld Makelaarsland) en 1,5 tot 2% van de verkoopprijs, exclusief BTW. Met de huidige aantrekkende markt is het ook heel belangrijk om goed te onderhandelen over die provisie. De meeste makelaars hebben namelijk lijsten met klanten die graag willen kopen, dus laat de beloning in verhouding zijn met de hoeveelheid inspanning die voor jou of jullie wordt geleverd.

Verkopers worden meestal automatisch ook weer kopers. Daarom is het goed om duidelijk voor ogen te hebben waar je naar op zoek bent. Ga niet overhaast te werk en maak een wensenlijst. Laat aan vrienden, collega’s en via eerder genoemde sociale media weten wat je zoekt. Je zal zien dat er snel genoeg iets interessants op je pad komt waar niet al tientallen anderen op azen.

Laat je ook goed adviseren over een financiering en loop niet de eerste de beste bank binnen. Korte wachttijden zijn geen verkoopargument. Een kwalitatieve hypotheek haal je bij een verstrekker die goede voorwaarden biedt. Dus een scherpe rente alleen is hier ook niet het enige waar je naar moet kijken. Deze krijg je vaak bij de aanbieder met minder fijne kleine lettertjes. Onderzoek dus zelf wie het beste scoren op die voorwaarden en raadpleeg bijvoorbeeld de Consumentenbond: zij deden hierin goed onafhankelijk onderzoek.

Maak dan een goed plan om de woning te financieren. Vooral senioren moeten extra goed bedenken wat te doen. Moet al de overwaarde wel in de nieuwe woning of moeten er reserves blijven voor zaken die je nu niet overziet? Denk bij de financiering ook aan informele, alternatieve leningen, bijvoorbeeld binnen de familie, bij je werkgever of van andere partijen. De banken vergoeden nauwelijks rente op spaargeld, dus geld uitlenen aan een bekende partij met vastgoed als onderpand is erg aantrekkelijk.

Het mag duidelijk zijn dat de ‘nieuwe huizengekte’ veel kansen biedt, maar ook bedreigingen. Het maken van een goed plan zonder te overhaasten is dus een belangrijke voorwaarde. Ons kantoor voor financiële planning en advies is daarbij de beste eerste stap. We maken samen een plan waarbij jouw belang ons belang is. We helpen bij de uitvoering en brengen vaak ook partijen bij elkaar. Kopers, verkopers en informele financiers. Wij zorgen voor rust en overzicht in de gekte!

 

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

This entry was posted in Column. Bookmark the permalink.