Beleggen kent risico’s, maar niet beleggen ook!

 

Beleggen kent risico’s, maar niet beleggen ook!

De beurs ging weer even onderuit. Paniek alom. Wij zitten stil. De afgelopen weken werden we bijna dagelijks door klanten om advies gevraagd met betrekking tot sparen en beleggen. Tachtig procent van alle Nederlanders doet dit door ‘veilig’ te sparen op een spaarrekening. Maar wij vragen ons dan met onze klanten af: is sparen wel zo risicoloos?

Door Chantal Brouwer – van der Werff, financieel planner te Sassenheim 

Als wij met particulieren praten over vermogensopbouw horen we bijna standaard: “beleggen is eng!”. Een vooroordeel dat ontstaan is doordat er geen verschil wordt gemaakt tussen zorgvuldig beleggen en speculeren. We leggen dan uit dat een goede spreiding in diverse stukken, regio’s en bedrijven ervoor zorgt dat je risico’s dempt en zo schokken in de vermogensopbouw voorkomt.

Als beginnend belegger moet je natuurlijk leren omgaan met onzekerheid. Je moet kunnen vasthouden aan een gekozen strategie en je laten adviseren door een iemand die je behoed voor de beginnersfouten.

Er zijn verschillende elementen waaruit een beleggingsportefeuille kan bestaan. Natuurlijk kennen we de aandelen, obligaties en vastgoed maar ook informele investeringen en kort durende leningen kunnen een onderdeel van de portefeuille vormen. Bij het opstellen van je plan kies je voor bepaalde markten, je spreidt je kansen en geniet van het rendement op langere termijn. Je gaat geen plotselinge tactische keuzes maken of speculeren op stijgende of dalende koersen en let op het kostenaspect.

De belegger die wil gaan voor zo goedkoop mogelijke adviezen, de hoogste rendementen, laagste kosten en kleinste risico’s komt altijd  van een koude kermis thuis.

Alle verhalen van vermogensbeheerders ten spijt, is de realiteit dat 90% het zelf gekozen doel niet haalt. De andere 10% wisselt jaarlijks sterk van samensteling. Ook hieruit blijkt dat vermogensopbouw een kunst is.

Toch is het mogelijk om met beleggen vermogen op te bouwen zonder al te grote risico’s te lopen. Dat lukt alleen niet met gerobotiseerde programma’s, maar wel met een goed persoonlijk plan dat aansluit op uw wensen en doelen. En ja, daar moet tijd en energie in gestoken worden. En zodra er een portefeuille is samengesteld en de strategie vaststaat komt het vooral aan op geduld.

Als adviseurs houden wij onze klanten op de hoogte van de ontwikkelingen. We zorgen dat bij sterke veranderingen de balans weer wordt teruggebracht zodat het risicoprofiel blijft zoals afgesproken. We leggen uit dat het soms beter is even niets te doen, niet toe te geven aan de waan van de dag en staan u coachend terzijde.

De komende jaren zal het rendement op uw spaarrekening niet verbeteren. Het is dus tijd voor een alternatief plan. Op ons vrijblijvend inloopspreekuur leggen wij u graag uit wat we voor u kunnen betekenen. Zoals al gezegd: u moet er een beetje tijd en energie insteken, dus pak die telefoon!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim – 0252-223405 – www.faboonstra.nl       

 

 

This entry was posted in Column. Bookmark the permalink.