Uw hypotheek vraagt om aandacht

 

Uw hypotheek vraagt om aandacht

 

Onze laatste column van 2017 ging over de APK voor uw vermogen. Een ander belangrijk onderdeel van het financiële huishouden is de hypotheek. Helaas geven door slimme adviseurs uitgedachte koppelingen van hypotheekschulden en verzekeringen steeds vaker problemen. Daarover deze week wat zaken ter overdenking.

 

Door Kees Boonstra FFP CFP©, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim    

Het hypotheeklandschap is sinds 2013 sterk veranderd. Aflossen is verplicht en spaarconstructies waarbij de schuld onnodig hoog bleef zijn verdwenen. En de Vereniging Eigen Huis gaf in haar laatste nieuwsbrief de suggestie dat het oversluiten van uw hypotheek vanwege de lage rente wel eens erg voordelig kan zijn. Dit is echter een wat te gemakkelijk en kort-door-de-bocht advies. Het oversluiten van een hypotheek kent namelijk vele valkuilen.

Volledig aflossingsvrije hypotheken zijn fiscaal zeer ongunstig geworden. De regels zijn ook voor bestaande situaties aangepast, denk aan het oversluiten van een spaarhypotheek. De lage rente heeft ook een zeer negatief effect op de te betalen premie voor de parallel lopende spaarverzekering. En het afkopen van de Kapitaalverzekering Eigen Woning kan leiden tot een belastingaanslag. Fiscaal is deze kluwen van producten een oerwoud waarin je als leek niet zomaar je eigen weg moet gaan zoeken.

Verstandiger is om met een specialist naar je huidige hypotheek te kijken. Elke hypotheek van voor 1 januari 2013 biedt mogelijkheden tijdens zo’n ‘APK’. Door een zorgvuldig overzicht te maken van de mogelijkheden kunt u wellicht besparen. Zo geeft de lage rente mogelijkheden voor een gunstiger maandelijkse hypotheeklast. Maar ook de gevolgen in de toekomst van een bestaande aflossingsvrije hypotheek zijn verstandig om te onderzoeken. Een lage schuld op de woning is geen probleem, maar deze moet ook na 2030, als voor velen de belastingaftrek vervalt, betaalbaar blijven.

Het behouden van een door hypotheekadviseurs, banken en verzekeraars geliefde levens- of spaarhypotheek is meestal niet verstandig. Immers, men houdt een schuld in stand met als enig voordeel een belastingbesparing. Iedere goede adviseur zou u dan moeten waarschuwen: houd het huis bij het boompje!

Een hypotheek zal nooit een doe-het-zelf product worden. Ook al wordt u door radiospotjes en websites uitgenodigd om het allemaal even over te sluiten. Een kritische blik op uw hypotheek is goed, maar bega niet de fout om zomaar zelf aan de gang te gaan. De juiste beslissingen vragen om een totaalinzicht van alle spelregels en je totale financiële situatie. Niet alleen die van nu maar ook die van de toekomst. Ook een situatie in geval van arbeidsongeschiktheid of eventueel overlijden zijn belangrijke zaken om door te rekenen.

De avonturiers zien wij te vaak bij ons terug als spijtoptanten die dachten hun voordeel te kunnen halen door op advieskosten te besparen. En dan blijkt maar weer dat goedkoop in hypothekenland vrijwel altijd duurkoop betekent. Maak dus gebruik van ons inloopspreekuur. Dan weet u als nieuwe klant, zonder direct kosten te maken, of sleutelen aan uw hypotheek zinvol is.

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim – 0252-223405 – www.faboonstra.nl                                         

This entry was posted in Column. Bookmark the permalink.