2031, het lijkt nog zo ver weg…

In 2001 is er een periode van 30 jaar ingegaan waarbinnen de rente van een hypotheek aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Dit gold voor alle toen lopende hypotheken en voor alle nieuwe hypotheken vanaf het moment van afsluiten. Bij een groot deel van de hypotheken vervalt de renteaftrek dus in 2031; nog maar twaalf jaar vanaf nu!

Door Chantal Brouwer – van der Werff, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Wij ontvingen vorige week een klant op kantoor die van zijn geldverstrekker een brief had ontvangen: of hij aan het einde van zijn hypotheek looptijd de restschuld wilde aflossen. De man was hier erg van geschrokken: “Ik heb een aflossingsvrije hypotheek maar nu moet ik alsnog aflossen!”. Gelukkig konden wij hem gerust stellen. Het bleek dat deze klant een goed pensioen heeft, waarmee wij voor deze klant een nieuwe hypotheek konden aangaan die feilloos aansloot op de bestaande. Wat natuurlijk niet verandert is het fiscale voordeel over de rente die alsnog in 2031 eindigt.

 

Mocht het pensioen niet toereikend zijn geweest en de bestaande hypotheek laag, dan hadden we daar ook een oplossing voor gehad. Wel is dan van belang dat de AOW-gerechtigde leeftijd in het zicht is of reeds bereikt. We kunnen vaak aantonen dat de hypotheeklasten goed te betalen zijn voor een klant, waardoor aflossing niet nodig is. En heel eerlijk: soms moeten wij klanten toch adviseren om de woning te verkopen, hoe hard en pijnlijk dat ook kan zijn. Maar de opbrengst geeft dan weer wel voldoende perspectief voor de toekomst.

 

Voor relatief nieuwe huizenbezitters, die sinds 2013 een hypotheek zijn aangegaan, geldt dat zij in 30 jaar tijd volledig moeten aflossen. Zolang zij gedurende deze tijd ook in het huis blijven wonen geeft dat geen problemen. Maar wat wij in de praktijk zien is dat kopers geen 30 jaar meer op dezelfde plek blijven. Men moet dan bij de aankoop van een nieuwe woning met hypotheek, rekening houden met de periode waarin zij al afgelost hebben. Over deze periode geldt ook bij de nieuwe hypotheek geen aftrek meer.

 

Ingewikkelder wordt het als klanten uit elkaar gaan en een nieuwe liefde ontmoeten waarmee een huis wordt gekocht. De “nieuwe liefde” heeft misschien nog de hele 30 jaar recht op aftrek, maar de partner heeft dat vanuit zijn eerdere relatie en woning niet meer. Hoe gaat een advies voor een hypotheek er dan uit zien? U begrijpt het al: wij zien uitdagingen in dit soort moeilijke vraagstukken, terwijl de gemiddelde particulier waarschijnlijk het spoor al bijster is. Voorkom dat u een dergelijk pad met fiscale valkuilen alleen moet bewandelen, want een zorgvuldige aangifte van de belasting is hier noodzakelijk.

 

We staan voor u klaar tijdens onze inloopspreekuren, belt u gerust. Wij helpen u graag!

 

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

This entry was posted in Actueel, Column. Bookmark the permalink.