Een wanhoopsdaad: verhuizen vanwege je spaarhypotheek

Natuurlijk ben je niet blij met je spaarhypotheek. Het bleek een product waar alleen de banken beter van worden. Afgelopen week kwam Jan op het spreekuur, hij wilde zijn huis verkopen. Op onze vraag: “waarom?”, was zijn reactie: “Het is de enige manier om onder mijn spaarhypotheek en boeterente uit te komen”.

Door Chantal Brouwer – van der Werff, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Er zijn nog hele volksstammen met een spaarhypotheek, allemaal consumenten die jaar in jaar uit wel hun bank maar zeker niet zichzelf spekken. De banken verkochten dit product met de motivatie “U krijgt net zoveel rente op het spaardeel als u betaalt aan hypotheekrente, en die rente is aftrekbaar. U wint altijd!”. Maar op deze manier werd met ingewikkelde kostenstructuren de sigaar uit eigen doos door de banken verkocht.

Nu lopen de slachtoffers van dit product bij ons binnen, zoals Jan. Hij heeft sinds 2000 een spaarhypotheek van € 180.000 met een rente van 4,8% 30 jaar vast. Hij spaart maandelijks € 395 euro. In de pot zit nu ruim zeventigduizend euro

Je hoeft geen Einstein te zijn om in te zien dat hier iets niet klopt. Immers bij een rente van 4,8% moet deze waarde veel hoger liggen. Rekening houdend met kosten voor de bank mis ik toch bijna € 40.000.  Het eindkapitaal is weliswaar verzekerd op de einddatum, maar Jan zit tot 2030 vast aan dit woekerpolis product om zijn inleg tot waarde te maken.

Als Jan van het, zeer slecht geadviseerde, vaste rentetarief van 30 jaar af wil krijgt hij een boeterente voor zijn kiezen van tienduizenden euro’s. De boete wordt berekend over de volledige schuld. Er wordt geen rekening gehouden met de opbouw in de spaarhypotheek.   Zou dit ook vallen onder witteboordencriminaliteit?

En wat doen al die bezitters van een spaarhypotheek: ze blijven zitten. De consument met een spaarhypotheek begrijpt de werking van dit product vaak niet. Het is zo ingewikkeld dat ze bij de uitgang van de bank alweer vergeten waren hoe het in elkaar stak. De bank zal ze op haar beurt ook niet adviseren iets anders te doen. De term “nazorg” komt niet voor in hun woordenboek. Ze gaan immers hun kip met de gouden eieren niet slachten. Dus de hypotheekbezitter blijft betalen.

Herkent u het wangedrocht van hierboven? Kom naar ons inloopspreekuur en samen kijken we dan of we de schade kunnen beperken en of u met lagere lasten ook uw woning kunt afbetalen.

Voor Jan zat er helaas niet veel anders op: meer dan € 40.000 boete betalen óf zijn huis verkopen om daarna eindelijk een fatsoenlijke hypotheek te kunnen krijgen.

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl

This entry was posted in Actueel, Column. Bookmark the permalink.